Arıcılık tarih öncesine kadar uzanan varlığı ile oldukça güçlü bir geçmişe sahip olan mesleklerden biridir. Günümüzde iki farklı şekilde varlığını sürdürmektedir. Bunlardan biri profesyonel arıcılık olarak adlandırılır. Profesyonel arıcılık yapan kişiler donanımlı arıcılık malzemeleri kullanarak bal ve ek ürünleri elde etmeye çalışır. Bu ürünlerden belirli bir düzeyde kazanç elde etmeyi hedeflemektedirler. Bu nedenle yüksek kalitede bal üretimi için profesyonel ana arı üretim ekipmanları kullanılmalıdır. Profesyonel arıcılığın yanı sıra hobi amaçlı arıcılık da ülkemizde oldukça yaygındır. Bu tür arıcılıkta da belli başlı ana ekipmanların kullanılması şarttır. Bu ekipmanlardan en temeli arıların içerisinde yaşayacağı ve bal üretimini gerçekleştireceği kovanlardır. Güncel kovan tasarımlarının birçoğu arıcıların kontrolünü kolayca sağlayabileceği şekilde üstten açılabilir olarak tasarlanmıştır. Birbirinden farklı kovan çeşitleri bulunur. Bunlar:
şeklinde sıralanabilir. Arıcılık alanında sıklıkla kullanılan diğer arıcılık malzemeleri ise:
şeklinde listelenebilir.
Arı fırçası ebalim tarafından kullanılması tavsiye edilen temel arıcılık malzemelerinden biridir. İnce bir sopa üzerine konumlandırılmış yatay fırçalardan oluşur. Çerçeve değiştirme esnasında arıları çerçeve üzerinden ve kenarlarından ayırmak için kullanılır. Bu temel ekipman sayesinde arıları kovan içerisinden çıkarmadan çerçeveleri değiştirmek ya da temizlemek mümkün bir hale gelir.
Propolis aparatı arıcılık alanında kullanılan genel arıcılık malzemeleri arasında yer alır. Arılar balın yanında propolis adı verilen bir ek gıda üretimini de gerçekleştirir. İnsan sağlığına büyük faydası bulunan bu madde propolis aparatı ile kolayca toplanabilir. Aparat, çerçeve üzerine yerleştirilen gözenekli bir yapıdan oluşmaktadır. Arılar bal üretimi esnasında karşılaştıkları hava ve ışık gözeneklerinin kapatabilmek için aparatta yer alan gözenekleri propolis ile doldurur. Gözenekleri dolan aparat da arıcılar tarafından rahatlıkla toplanabilir.
Arıcıların arıları sakinleştirmek için kullandığı önemli bir malzemedir. Genellikle kolonileri kontrol etmek için kullanılır. Silindir biçiminde bir yapıya sahip olan arıcı körükleri paslanmaz çelik ya da galvaniz levha türündeki materyallerden yapılır. Üç ana kısımdan oluşur. Bunlar:
şeklinde sıralanır. Genelde arıları korkutmadan sakinleştirerek zararsız bir hale getirmek amacı ile kullanılır.
ebalim tarafından arıcılık alanında kullanılması önerilen bir diğer ekipman eşek arı kapanıdır. Bu tür kapanlar yabani arıları bal arılarından ve kovanlardan uzak tutmak amacı ile kullanılır. Genellikle sonbahar mevsiminde yabani arıların bal kokusunu almasıyla kovanlara saldırma dönemleri başlar. Bu noktada üretim amacıyla profesyonel bir şekilde arıcılıkla uğraşan arıcıların her sene düzenli olarak eşek arı kapanı kullanmaları gerekir. Aksi takdirde hem kovan hem bal arıları hem de balın kendisi zarar görebilir.
Arıcılık malzemeleri arasında yer alan arıcı maskesi kişiyi korumak amacıyla kullanılan bir tür kıyafettir. Arıcılık ile uğraşan kişilerin arılardan zarar görmemesi için tasarlanmıştır. Bu tür kıyafetler dayanıklı kumaşlardan üretilir ve arıların kıyafet içerisine girmesine izin vermez. Yıkanabilir kumaşlardan üretildiği gibi tek kullanımlık çeşitleri de bulunur.
Birçok farklı çeşidi bulunan sır tarakları petek üzerinde bulunan ve sır tabakası olarak adlandırılan tabakanın kaldırılması için kullanılır. Sap kısmı plastik ya da krom şeklinde üretilebilir.
Petekleri kovanda bulunan çerçeve tellerine takmak için genellikle mahmuz kullanılır. Bu nedenle temel arıcılık malzemeleri içerisinde yer alır. Yapısal olarak ince metal bir sopa ucunda dişli ve ufak tekerlekler bulundurur. Yapısında bulundurduğu dişliler aracılığı ile çerçeve tellerine takılabilir.
Ana arı üretim ekipmanları arasında bulunan arıcı eldivenleri genelde deri ya da piton gibi malzemelerden üretilir. Uç kısımları hareket kabiliyetini sağlamak ve arıların sokmasını önlemek amacı ile lastik şeklinde üretilir.
Peteklerin kontrolünü sağlamak ve bal sağım makineleri için uygun zamanı belirlemek amacıyla el demirleri kullanılır. Arıcıları kontrol aşamasında arılardan zarar görmesini engeller.
Polen kapanları arıların bacaklarında bulunan polenleri toplamak için kullanılır. Arıların herhangi bir zarar görmemesine dikkat ederek üretilen bu kapanları polen tuzağı olarak da adlandırılır.
Sağlıklı bir kovanda larvaların petek gözlerinden alınması gerekir. Bunun içinde larvaya zarar vermeden larva kaşığı kullanılarak transfer edilmesi gerekir. Bu kaşıklar hem krom malzemesinden hem de plastik temelli malzemelerden üretilebilmektedir.
Sır bıçağı kovanda bulunan sır tabakasının kesilmesi için kullanılan testere biçimli bir bıçak türüdür. Petekli balların kesimi için de kullanılan temel arıcılık malzemeleri içerisinde yer alır.
Arı santrifüj makineleri bal sağım makineleri olarak da adlandırılır. Birbirinden farklı boyutlarda üretimi bulunur. Makine boyutuna ve çalışma kapasitesine göre aynı anda birden fazla bal süzebilir.
Kaliteli bir bal talep eden üretici, bal üretiminde rol oynayan arılar için optimum koşulları sağlamak ile yükümlüdür. Bu koşullar arasında arıların polen toplayabilmesi için gereken bitkileri edinmek yer alır. ebalim bu hususta oldukça seçici davranır. Kaliteli bal üretimi için kovan etrafında kaliteli bitkilerin bulundurulması gerekir. Buna ek olarak arıların sağlığı da dikkat edilmesi gereken önemli hususlar arasında yer alır. Bu nedenle düzenli olarak kontrollerin sağlanması gereklidir. Kullanılan arıcılık malzemeleri de yüksek kalitede seçilmelidir. Aksi takdirde üretim esnasında arılar tarafından zarar görme ihtimali artar. Bal üretiminin yanı sıra balı elde etmek için kullanılan bal sağım makineleri gibi son teknoloji aletlerin kullanımı da gereklidir. Gelişen teknoloji ile balı saf ve kaliteli bir şekilde elde etmek oldukça kolay bir hale gelmiştir.