Description
İtalyan Arı Irkı Hakkında
İtalyan arı ırkı, sıcak bölgelere uyum sağlamış genellikle ülkemizde Akdeniz, Ege ve Doğu Anadolu bölgelerinde bulunan arı ırkıdır. İtalyan ana arılarının genel özelliği yağmacılık eğiliminin olmasıdır. Yön bulma kabiliyetleri az olan İtalyan arıları Dünya genelinde Amerika ve Almanya’da 40 farklı türe sahiptir. İtalyan irki hatlari , sıcak bölgelere uyum sağladığı ve iyi yetiştiği için ülkemizde de genellikle Akdeniz bölgelerinde ve sahil bölgelerde yetiştirilmektedir. Bal verme potansiyeli olarak Karniyol arıları ile karşılaştırıldığında bal verim oranları daha düşüktür. İtalyan ırkı arılanın en hızlı geliştikleri dönem ilkbahar mevsimidir. Genetik yapı olarak sakin ve uysal bir yapıya sahiptirler. İtalyan ırkları ekotip arı olarak cordovan ve Ligustica gold olarak iki grup olarak sınıflandırılır. İtalyan ana ırklarının ana vatanı olarak Kuzey İtalya bilinir. Çok eski zamanlardan günümüze kadar özelliklerini koruyan arı ırklarındandır. İtalyan ana ari özellikleri arasında uysal ve çalışkan olmaları gelir ve bu özellikleri ile dikkat çekerler. Ayrıca İtalyan arı ırkı, fazla yumurtlama özelliğine sahip arı ırkı çeşitlerindendir.
İtalyan Ana Arı Özellikleri
İtalyan ana ari ozellikleri arasında iyi huylu, uysal ve hırçın olmama özellikleri gelir. Bundan dolayı sakin arı ırklarından kabul edilir. Çok hızlı üreme kabiliyetine sahip olan İtalyan arı ırkı, bal verimi olarak da diğer ırklara göre düşüktür. İtalyan ana arılarda yumurta atma özelliği oldukça fazladır. Günde 2000 – 2500 arasında yumurta yumurtlarlar. Ayrıca petek örme özelliğine de sahiptir. Sıcak bölgelerde daha verimli olan İtalyan ana arıları ılıman iklim kuşağına da uyumludur. Güçlü koloniler kurarak kış mevsimine hazırlıklı şekilde girerler. Kovana az propolis taşıyan İtalyan arı ırklarının üremeleri de sonbahar sonuna kadar devam etmektedir.
İtalyan Arı Irkının Davranış ve Fiziksel Özellikleri
İtalyan arılarının yapısal özellikleri arasında karınlarının yuvarlar ve uzun olmasıdır. İtalyan arı dillerinin uzunluğu ise 6,4 ile 6,6 milim arasındadır. Dış görünüş sarı renklidir. Karınlarının kit rengi de oldukça parlattır. İtalyan arıların en önemli özelliklerinden birisi de sokma eğilimlerinin az olmasıdır. Bundan dolayı da halk arasında İtalyan arı ırkı sokmayan arılar olarak adlandırılır ve tanınırlar. İtalyan arılarında üreyerek çoğalma görülür. En çok ilkbaharda çok hızlı bir şekilde gelişme görülür. Yaz mevsimi geldiğinde de gelişimleri en üst seviyede olmaktadır. İtalyan arı ırkının yavru yetiştirme eğilimleri de diğer ırklara oranla oldukça fazladır.
Bunun yanı sıra İtalyan arı ırklarında oğul eğilimleri de az görülmektir. Bal toplama faaliyetleri ve performansları oldukça yüksektir. İtalyan arı ırkı diğer arı ırklarına göre oldukça çalışkan ve verimli arı türleridir. İtalyan ana arı özellikleri arasında petekleri düzgün ve oldukça güzel bir şekilde sıralama ve üretme gelmektedir. Bundan dolayı İtalyan arılarının arı sütü üretme yeteneği de bulunmaktadır. İtalyan arıları, yavrularda ve yetişkin arılarda meydana gelen hastalıklara oldukça dayanıklı ve dirençlidir.
Kafkas arıları ile İtalyan arıları karşılaştırıldığı zaman Kafkas arısı 20 kilogram bal topladığında İtalyan ana arısı ise 15 kilogram nektar toplar. Yani İtalyan arı ırkı Kafkas arı ırkına göre daha az bal toplamaktadır. Ayrıca diğer arı ırklarına göre İtalyan arıları daha oburlardır. Bundan dolayı da kış dönemlerinde bal tüketimini daha fazla yapmaktadırlar. Dillerinin uzun olması sebebiyle yonca çiçekleri gibi çiçeklerden kolayca yararlanırlar. Petek örme özelliği de bulunan İtalyan ana arıları hem iyi hem de düzenli petek örme özelliğine sahiptir. Bu arıların olumsuz özellikleri arasında ise yağmacılık eğilimine sahip arı ırklarındandır. Ayrıca yön tayin etme duyguları da zayıftır.
İtalyan Ana Arıların Koloni Durumları Nasıldır?
Arı yetiştiricilerinin arı satışları, İtalyan ana arının daha verimli ve uzun ömürlü olmalarına bağlıdır. İtalyan ana arı kovan içinde kış salkımın tam ortasında yer almaktadır. Kovan içinde bulunan arı kolonileri de hareket ederek gerekli olan ısıyı oluştururlar. Meydana gelen sıcaklık ile yumurtlama işlemi gerçekleşir. Kış mevsimi geldiği zaman arıların da sönmemesi için bazı önlemler almak gerekmektedir.
Bunun için, Kovanın için rutubetli kalmamalıdır.
Kovanların içinde yeterince besin, polen ve balın olması gerekmektedir.
Gürültü yapılmamalıdır.
Kovan içinde yaşlı arı olmamasına dikkat edilmelidir.
Kovanlar olumsuz hava şartlarına karşı korunaklı olmalıdır.
Mikrobik hastalıklardan korunmak için önlem alınmalı,
Ayrıca kovanın rüzgar almaması için de gerekli önlemlerin alınıp alınmadığına dikkat edilmelidir.
Kovanlarda kullanılan arıcılık malzemeleri de doğru ve kullanışlı olanlar tercih edilmelidir. ebalim, ile arıcılık ürünleri ile ilgili aradığınız bütün ürünleri temin edebilirsiniz.
Reviews
There are no reviews yet.