Ülkemiz kaliteli bal üreticiliğiyle dünyada farkını oluşturmuş durumdadır. Onu diğer bal üreten ülkelerden ayıran en önemli özellik ise sahip olduğu ekolojik zenginliktir. Yarımada şeklindeki topraklarımızda görülen iklimsel çeşitlilik etkisini bitkilere de göstermiştir. Farklı bitki örtülerinde arılar çeşit çeşit bal üretebilmişlerdir. Dört bir yanından farklı, endemik türlerin yetiştiği doğa harikası bir ülke olarak bal üreticiliğinde marka haline gelmeyi başardık. İşte ekolojik zenginliğimiz ile oluşmuş bir arı ırkı Kafkas Karadeniz ana arı ırkı. Anadolu’nun en başarılı arı ırkları arasında yer alan bir türdür. Farklı birçok özelliği bulunan bu tür balının lezzetiyle de adından çokça söz ettirmektedir. Lezzetinin kaynağı arı üretiminin yapıldığı alanın bitki örtüsüdür. Ardahan ve Artvin bölgesinde üretimi yapılmaktadır. Bölgedeki nüfus sayısının az olması, farklı türde ilaçların kullanılmaması gibi sebeplerden dolayı üretilen bal içerik olarak zengin bir yapıdadır. Çevredeki etkilerden uzak kalmayı başarabilmesi nedeniyle saf ırk olarak kalabilmiştir. Artvin ve Ardahan şehirleri bu arı illerinin yayılım bölgeleri olduğu için yetkililer bu alanlara farklı ırk ana arı ve arı kolonisi getirilmesinin önüne geçmeye çalışmaktadır. Bunun için çeşitli önlemler almaktadırlar. Sebebi ırkın saflığını koruyabilmektir.
Kafkas arı ırkı ismini uzun yıllardır üretilmiş olduğu Kafkas bölgesinden almıştır. Türkiye’ de de Kuzey Doğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde yer almaktadır. Arı üreticilerinin yetiştirmek için tercih ettiği üç arı ırkından bir tanesi de Kafkas Karadeniz ana arı ırkı olmaktadır. Kuvvetli bir arı birliği vardır. Oğul oluşturma olasılıkları yüksektir.
Kıştan zayıf olarak ayrılırlar. İlkbaharda yavaş yavaş toparlanmaya başlarlar. En formda oldukları dönem yaz mevsimidir. Yüksek üretim seviyeye ulaştıklarında ana arı bir günde yaklaşık 1000-1500 yumurta üretebilmektedir. Uysal huyludurlar. Peteklerinde gayet sakin bir şekilde çalışmaktadırlar. Saldırgan özellikleri yok denilebilecek kadar azdır. Propolis toplama kabiliyeti düşük olan bu ırk nösema gibi hastalıklara karşı pek dayanıklı değildir. Ancak Avrupa yavru çürüklüğü gibi hastalıklarla mücadele de oldukça iyi konumdadır. Yükseklere çıktıkça verim oranlarında fark edilebilir bir artış gözlenmektedir.
Esmer renkli, gri lekeleri olan bir ırktır. Gri rengi arının kıllarında daha yoğundur. Erkek arıların göğüs bölgeleri siyah renktedir. Dağda bulunan Kafkas arılarında gri renk hâkim iken ovadakilerde ise kahverengi daha baskındır. Dili en uzun arı ırkıdır. Bu özelliğiyle bitkilerin en derin bölgelerindeki özlere ulaşarak farklı lezzette bal üretimi gerçekleştirebilirler.
Hortumları da diğer arı ırklarına nazaran daha uzundur. Gayet düzenli bir şekilde gömeç oluşturur bunları da sıralarlar. Güçlü bir arı birliğidirler. Oğul verme olasılıkları düşük iken yavrulama bakımından verimlidirler. Sakin bir yapıya sahip olsalar bile dışarıdan gelen her türlü zararlı etkiye karşı mücadeleci özellikleri de bulunmaktadır. Bu ırk için kirlikten, pislikten her türlü etkiden uzak saf bal üreticisi demek doğru olacaktır. Hava sıcaklığının düşük olduğu dönemlerde polen arayışına çıkarlar. Bu işlemi de günün erken saatlerinde gerçekleştirirler. Bu kuvvetli polen toplama özelliği yağma yapma eylemlerinde artışa sebep olmuştur. Oldukça çalışkan olan bu arılar çerçeveler kovanın içinden çıkarılma anında bile çalışmalarına devam ederler.
Yeni besin kaynağı bulmada da üstün başarı göstermektedir. Bu arılar bal ürettiklerinde önce kuluçkada biriktirme yaparlar. Daha sonra ballıkta petekte biriktirirler. Bu üstün arı ırkı dünyanın birçok soğuk kentinde de üretilmektedir. Örneğin; Amerika’nın kuzey eyaletlerinde, Orta Avrupa ve Kuzey Avrupa Ülkelerinde, Kanada’da Rusya’nın tüm bölgelerinde, Çin’ de Moğolistan’da, Mançurya’da, Orta Asya Cumhuriyetlerinde üretimi mevcuttur. Sert geçen uzun kış şartlarına dayanıklıdırlar. Tüm arıların yapmış olduğu ballar değerlidir. Ancak Kafkas ana arı ırkı tarafından yapılan balın derin bitki özlerinden toplanıyor oluşu ve zor şartlarda üretilişi kalitesindeki farkı gözler önüne sermektedir.
Kafkasya arı ırkının yayılım gösterdiği bölge olan Ardahan ve Artvin illerinde 168 bin arı kolonisi bulunmaktadır. Bu iki ilde üretilen bal miktarı geçtiğimiz yılda 1700 tondur. Kars, Erzurum, Rize gibi illerimizde bu ana arı türünün melezi bulunmaktadır. Irkın üretmiş olduğu ürünleri henüz ihracatta kullanmamaktayız. Kafkasya ana arı ırkı ihracatı konusunda çalışmalar gerçekleştirilmeye devam etmektedir. Üreticiler her türlü girişim hamlesi konusunda desteklenmektedir. Ülke içinde tüketimi gerçekleşmektedir. Yetkililer bu ırkın korunması için her türlü gen korumasını sağlamaktadırlar. Kaç yıllık bu arı ırkının koruma altına alınması bir zorunluluk haline gelmiştir.
İnsanlar için önemli bir besin kaynağı olan bu balın çeşitleri bulunmaktadır. Bunların isimleri Kafkas Posof eko tipi, Giresun eko tipi, Kafkas macahel tipi şeklindedir. Ekolojik yönden zengin bölgelerde yetiştiğinden içerik bakımından tüketicilerine büyük haz vermesinin yanı sıra zor şartlara dayanıklı olmasıyla da kendine birçok yetişme alanı oluşturmuştur. Böylece farklı ekotipleri meydana gelmiştir. Ülkemizde bu bal üretiminin iklim koşullarına uygu olan bölge üretimi gerçekleştiğinden Kafkas ana arı ırkı ile yakından ilgilenen ve bu doğa mucizesi olan ırkın üreticiliğini yapmak isteyen kişiler ebalım sitesine girerek üstün özellikleri bulunan bu ırkı alabilecektir. Ebalım sitesinde arı satışı paket arıcılık ile gerçekleşmektedir. Arılar elinize paketinde gelir ve siz hiçbir zorluk çekmeden arılarınıza ulaşıp üretime başlayabilirsiniz. Arı üretimi için Kafkas arı ırkını tercih edenler iklim şartlarına dikkat etmelidirler. Soğuk ve sert koşulların canlıları olduğundan güneyde bir arı üreticisi kuzeydeki üreticiye göre verim alamayacaktır. Siz gerekli hava koşullarında arı üretimine karar verin arı satışı ebalım ile kolaylıkla gerçekleşir.